Peruviansk Paso

Den Peruanske Hest

DEN PERUANSKE HEST er en middelstor hest som har en helt speciel gangart. Den er også kendetegnet ved sin villighed og sit lette og venlige temperament. Foreningen af disse karakteristika frembringer hvad erfarne hestefolk beskriver som den blødeste og mest behagelige ridehest som eksisterer.

Den peruanske hest rides i selvbæring, for lette tøjler. Hesten skal gå villigt frem for helt let sædehjælp og næsten uden schenkler. Det er som at ride en hest med automatgear og servostyring. Den Peruanske hests gangarter adskiller sig klart fra andre hesteracer. Udover skridt og galop besidder den en naturlig tølt lignende gangart kaldet Paso llano og i hurtigt tempo gangarten Sobreandando der nærmer sig pas.

Paso llano – jævne trin – er en naturlig brudt firetaktet bevægelse. Karakteristisk for gangarten er også hvad der betegnes Termino en livlig rullende udad drejet bevægelsen fra skulder til hov der kommer under forbenets fremføring.

Et venligt gemyt

Det har altid været meget vigtigt at den peruanske hest har et godt og villigt temperament. Brio betegner fremdrift og villighed til at opfylde rytterens ønsker.

Oprindelig er hesten avlet til at bære sin rytter over lange afstande i fremmed og uvejsomt terræn. En nervøs eller stædig hest var ubrugelig. Og stadigvæk er den peruanske hest venlige gemyt dens mest indbydende fortrin. Den peruanske hest er et fantastisk mix af sjæl, energi og følsomhed med stor villighed til at tilfredsstille sin rytter.

  • Dansk: Peruansk hest
  • Engelsk: Peruvian paso horse
  • Amerikansk: Peruvian Horse
  • Tysk: Paso Peruano Pferd
  • Spansk: Caballos Peruanos de Paso