Gangartsheste

En Gangartshest

Løst oversat fra tysk fra Internationale Gangpferdevereinigunge.V.

Alle gangartsheste besidder et fællestræk: De formår udover skridt, trav og galop endnu en gangart. De fleste gangartsheste vælger ”tølt” i forskellige variationer der overvejende bliver udført i en ren firtakt. Tølten er en gangart i 8 faser der veksler mellem laterale og diagonale støttefaser. I modsætning til trav er der i tølt ingen svævefase men der er altid to eller tre ben på jorden. Tølt er behageligt for rytteren da rygsvinget er meget jævnt i modsætning til travens store rygsving.
Gangartsheste: Den Islandske hest, Den Peruanske Paso hest, Paso Fino hesten, American Saddlebred og flere andre.

Rocky Mountain Hesten – den rolige tølter med de smukke farver.

Denne vidunderlige ridehest vinder med sit store hjerte og udholdenhed. RM hesten er sikker på benene i såvel ujævnt terræn på skovturen eller på konkurrence banen.

RM hesten er meget populær i Amerika hvor den de sidste år har været den antalsmæssige hurtigst voksende race. Avlen med Rocky Mountain hesten styres fra avlsforbundet ”Rocky Mountain Horse Association” (RMHA). Der er fastlagt en racestandard som opdrættere følger. Alle avldyr skal for at opnå certificering fremvises når de er mellem 2 år og 7 år fremstilles for 3 uafhængige dommere som dømmer dem ud fra racestandarden og desuden under rytter vise taktren tølt. Derefter får de prædikatet ”certified to breed”.

Standart

De vigtigste racekaraktertræk er: En hest af middelstørelse fra 145 cm til 160 Cm med et bredt bryst og en skrå skulder (45¤), kønne øjne og velformede ører. Dens gangart skal være en naturlig firtakt. Gangarten er medfødt og der anvendes ingen kunstige virkemidler. RMH hesten skal have et roligt temperament og nem at føre. Med deres koldblodige natur er de lette at fodre og kan tilbringe vinteren i løsdrift med fri ude adgang. Alle RMHA heste skal være fuldfarvede kun med mindre aftegn i hovedet og det hvide må ikke strække sig over knæ eller has. Mange RMH heste har et blegegen som bevirket at man og hale har en lysere farve end kroppen.